Mi mindent szimbolizálhat a gyémánt?
Legfrissebb blogcikkünkben annak jártunk utána, hogy mi mindent szimbolizálhat a drágakövek királynője, a gyémánt, és mi szimbolikájának története.
4995
post-template-default,single,single-post,postid-4995,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.9,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Mi mindent szimbolizálhat a gyémánt?

Mit szimbolizálhat a gyémánt?

Mi mindent szimbolizálhat a gyémánt?

Legyen szó természetes vagy mesterséges gyémántról, a drágakő csillogása a gazdagságot és a szerelmet szimbolizálja, így bár kevesen engedhetik meg maguknak, mindenki vágyik rá. Az ajándékba kapott, gyémántokkal kirakott ékszer a szeretet és a bizalom legnagyobb jelképe, a gyémánt jegygyűrű ugyanakkor nem mást, mint az örök szerelmet szimbolizálja. De honnan is erednek ezek a jelentéstartalmak, és mi mindent tulajdonítunk még a különböző színű drágaköveknek?

A gyémánt jegygyűrű mint a legnagyobb érték

A gyémánt különleges, rituális célokra való használatára már az időszámításunk előtti első évezredből vannak bizonyítékok Ázsia különböző tájairól, és római feljegyzések szerint már a Krisztus utáni első évszázadban luxuscikként tekintettek rá Európában. A mindig is ritkaságnak számító gyémánt rituális használata ugyanakkor a középkorban se volt ismeretlen, hiszen sokan gyógyító erőt tulajdonítottak neki.

A gyémánttermelés a nagy földrajzi felfedezésekkel vált iparszerűvé, így bár továbbra is kevés volt belőle, az elit egyre nagyobb részéhez juthatott el, így a kora újkorban egyre nagyobb igény mutatkozott a gyémánt ékszerekre. A drágakőhöz kapcsolódó legendák és történetek ugyanakkor nem értek véget – a gyémánt mindig is több volt, mint puszta dekoráció, így a gyémánt jegygyűrűk nem hiába váltak a szerelem szimbólumává, és maradtak is azok a mesterséges gyémántok korában.

A természetes és szintetikus gyémánthoz kapcsolódó jelentések

A természetes gyémánt nemcsak rendkívül kemény, de ősi is, ezért sokan ma is úgy gondolnak rá, mint ami örök. Bár ez a gondolat csupán a 19. század végén fogalmazódott meg a De Beers gyémántkitermelő vállalat reklámkampánya során, a szlogen valós érzelmekhez kapcsolódik. Hiszen mi volna tökéletesebb jelképe a múlhatatlan szerelemnek, mint a gyémánt eljegyzési gyűrű?

Kevesen tudják ugyanakkor, hogy amellett, hogy nem csupán átlátszó gyémántok léteznek (különösen a mesterséges gyémántok korában), az egyes színek is más-más szimbolikus jelentéssel bírnak. A természetben legritkább, vörös gyémánt a bátorság jelképe, míg a sárga a barátságé, a rózsaszín a kreativitásé, a kéket pedig a tisztelettel szokás összekötni.

Különleges gyémánt ékszert választana párjának? Válogasson szintetikus gyémánt eljegyzési gyűrűink közül!