Gyakori kérdések
4854
page-template-default,page,page-id-4854,theme-bridge,bridge-core-2.1.9,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

Gyakori kérdések

Ha szeretne többet is megtudni arról, hogy mi a különbség az igazi és a mesterséges gyémántok között. Ha kíváncsi, milyen színekben, formákban, méretekben kaphatóak a szintetikus gyémántok. Ha érdekli, milyen módszerrel készülnek, vagy ha csak nagy általánosságban gyémánt jegygyűrűinkkel kapcsolatban kérdései vannak, érdemes ezen az aloldalon nézelődnie. Ha valamire nem talál kielégítő választ, szakértőink készséggel állnak rendelkezésére budapesti székhelyű üzletünkben, de kereshet minket telefonon is. Szavazzon bizalmat nekünk!

Mi az a mesterséges gyémánt?

A mesterséges, vagy más néven növesztett gyémánt a természetes gyémántokkal megegyező kémiai szerkezetű kristály, amelyet mesterséges körülmények között állítanak elő. Ilyen módon jelentős mértékben csökkenthető a gyémántok ára, széles körben elérhetővé téve azokat.

Milyen eljárással készül a mesterséges gyémánt?

A mesterséges gyémántok előállítására kétféle technika létezik. Az első módszerben magas nyomású és hőmérsékletű, a természetes keletkezési körülményekhez hasonló környezetben segítik a kristályosodást. A másik eljárás alatt metánmolekulákat hevítenek olyan magas hőmérsékletre, hogy hidrogénatomjaiktól megfosztva a gyémánt szerkezete szerint rendezzék és növesszék a szénatomokat.

Mi a különbség a mesterséges gyémánt és a természetes gyémánt között?

A mesterséges gyémántokat laboratóriumi körülmények között különböző módszerekkel gyorsan és megfizethető áron állítják elő, míg a természetes gyémántok különböző földtani folyamatok szerencsés összjátékaként alakulnak ki. Ezen kívül a mesterséges és természetes gyémántok között nincs észrevehető különbség, anyaguk teljes mértékben megegyezik egymással.

Mi alapján történik a gyémánt besorolása?

A gyémántok besorolása tisztaságuk alapján történik. A belső hibákat nem tartalmazó gyémántokat IF, míg külsőleg és belsőleg is teljen hibátlan darabokat FL jelzéssel látják el. Az olyan köveket, amelyek minimálisan, csak szakértői szemmel láthatóan zárványozottak, VVS1 vagy VVS2 besorolást kapnak. A VS1, illetve VS2 jelzésű kövek kis mértékben tartalmazhatnak zárványokat, kristályosodást vagy egyéb apró, 10x-es nagyítás alatt is alig látszó hibákat. Az enyhén, szabad szemmel is láthatóan zárványozott, hibákat tartalmazó gyémántokat SI1, SI2 és SI3 jelöléssel látják el. Az erősen zárványozott kövek I1, I2 és I3 jelölést kapnak.

Milyen színekben kapható?

A természetes, nagy értékű gyémántok színe fehér, de ritkábban rózsaszín vagy kék gyémántok is előfordulnak. A szintetikus gyémánt gyűrűkben használt mesterségesen előállított drágakövek előnye, hogy a gyártási folyamat alatt könnyen színezhetők, így bármilyen színben elérhetők.

Milyen méretekben kapható?

A gyémánt eljegyzési gyűrűk drágaköveit szokás a súlyuk (ct.) és a méretük (mm) alapján is osztályozni, azonban mivel a kettő nem mindig esik egybe, mindkettőt érdemes figyelembe venni vásárláskor. A gyémántok 0.12 karátos, tehát kb. 3mm-es méretben, vagy akár 3.2 karátos, azaz nagyjából 9mm-es méretben is elérhetőek.

Milyen formában kapható a szintetikus gyémánt?

A szintetikus gyémántok a természetes kövekhez hasonlóan csiszolás szerint többféle alakban is kaphatók. A legnépszerűbb formái a briliáns, azaz a kerek forma, a princess vagy négyszög alak, az emerald, illetve a cushion csiszolás.